Andere projecten

Wearable Art Award Holland: Wearable Art Awards Show

Show 30 en 31 maart, tentoonstelling t/m 13 april

Wearable Art Award Holland (WAAH!) is een platform voor beginnende designers en mensen met een bijzondere visie of innovatieve ideeën op het gebied van mode en kunst. WAAH! organiseert hiervoor om het jaar een theatershow waar de meest uiteenlopende draagbare kunstwerken worden getoond. Dit jaar vonden er twee shows plaats in de Grote Kerk. De kunstwerken hadden betrekking op belangrijke Alkmaarse historische figuren en gebeurtenissen uit de afgelopen vijfhonderd jaar. Een aantal kostuums werd aansluitend in de kerk geëxposeerd.

Stichting Top Events Regio Alkmaar: Klim naar de Hemel

1 mei t/m 8 oktober

Misschien wel het meest ambitieuze project, in ieder geval het meest in het oog springende, was de Klim naar de Hemel, een iniatief van RAADHUIS. Een letterlijk hoogtepunt: de bezoeker klom naar een aan de kerk gebouwd balkon op twintig meter hoogte en dan dóór een raam in de kerk, waar hij of zij Het Laatste Oordeel kon aanschouwen, de schitterende gewelfschildering van Jacob van Oostsanen. Een laatste klim naar het dak van de kerk op veertig meter hoogte bood vervolgens een prachtig uitzicht over stad en land. Op het dak werd in beeld gebracht hoe Alkmaar is veranderd in vijfhonderd jaar en waar de belangrijkste monumenten staan.

KUUB: Festival voor regionale amateurkunst

15 juni

De Grote Kerk, het Canadaplein, de Bibliotheek Kennemerwaard, het Stedelijk Museum, TAQA Theater De Vest en Artiance vormden tijdens dit festival culturele knooppunten voor een waanzinnige manifestatie van disciplines – dans, muziek, theater, beeldende kunst workshops en meer. Lokale makers en culturele organisaties verbonden zich op deze manier met hun directe omgeving. Op de vooravond van het festival organiseerde KUUB een ‘Rondje-om-de-kerk’, een bijzondere culturele processie rondom de Grote Kerk.

Kaeskoppenstad: De klokkentoren van de Grote Kerk

4 juni t/m 26 oktober

Voordat de Grote Sint Laurenskerk in gebruik werd genomen, werd in 1501 aan de Koorstraatzijde een klokkentoren gebouwd. De toren werd in 1857 gesloopt. Gelukkig is er een tekening uit 1729 bewaard gebleven, waarop duidelijk te zien is hoe de toren in elkaar stak. Het bestuur van Kaeskoppenstad heeft de toren na laten bouwen en begin juni als decorstuk in Kaeskoppenstad gebruikt. Hierna stond de toren enkele maanden bij de hoofdingang van de kerk.

Emplayment: Een wereld in verbinding

9 t/m 24 augustus

Spelenderwijs bouwden bezoekers in de kerk een unieke wereldbol: deze wereldbol met een doorsnede van vier of acht meter werd geconstrueerd met bamboestokken. Samenwerking tussen bezoekers was hiervoor noodzakelijk: het gezamenlijk verbinden van de stokken vormde zo het aanknopingspunt voor persoonlijke ontmoetingen. Bezoekers konden vervolgens in de wereldbol ‘stappen’, en op die manier het middelpunt van een krachtige verbinding ervaren. Naar schatting hebben vijfhonderd bezoekers van de Grote Kerk deelgenomen aan Een wereld in verbinding.