Beeldende kunst en tentoonstellingen

Stedelijk Museum Alkmaar: Ruysdael en Saenredam in Alkmaar. Portretten van de Grote Kerk.

17 februari t/m 10 juni

Twee gevierde kunstenaars uit de Gouden Eeuw, Salomon van Ruysdael en Pieter Saenredam, hebben de Grote Kerk vaak geschilderd. Ruysdael van buitenaf, Saenredam het interieur. Deze schilderijen maken deel uit van collecties over de hele wereld. Stedelijk Museum Alkmaar lukte het om een groot deel hiervan naar Alkmaar te krijgen. Gecombineerd met nieuw werk van fotografen Hans van der Meer en Karin Borghouts leidde dit tot een bijzondere tentoonstelling.

Grote Kerk Alkmaar en Stedelijk Museum Alkmaar: Thuiskomst van een Meesterwerk: Het Laurentius-altaarstuk van Maarten van Heemskerck

20 april t/m 8 oktober

Het grootste altaarstuk van de Noordelijke Nederlanden werd in de zestiende eeuw geschilderd door Maarten van Heemskerck en stond oorspronkelijk in de Grote Kerk. Na de reformatie in 1581 werd het verkocht aan de koning van Zweden, waar het drieluik nog steeds te bewonderen is in de Dom van Linköping. Na jaren van intensieve samenwerking tussen de kerk en het museum is het gelukt om de zijluiken van het altaarstuk bijna een half jaar lang te exposeren in de Grote Kerk. Het transport en de installatie van de luiken kregen veel aandacht van landelijke pers. Stedelijk Museum Alkmaar organiseerde een focustentoonstelling waarin de ontstaansgeschiedenis van de luiken centraal stond.

Grafisch Atelier Alkmaar: GAA Drukt Door

18 juni t/m 23 juli

Het Grafisch Atelier Alkmaar presenteerde met ‘GAA Drukt Door’ een grafiekmanifestatie in de Grote Kerk. De bezoeker werd meegenomen op een tijdreis door het verleden, het heden, en de toekomst van grafiek. De kerk werd opgedeeld in twee delen, waarbij aan de ene kant het verleden werd tentoongesteld en aan de andere kant de toekomst in beeld werd gebracht, met wisselende exposities, workshops en demonstraties. De map Laurens 500, met daarin zeven grafische kunstwerken van de Grote Kerk, werd ter gelegenheid van het jubileum samengesteld.

Artiance, Stedelijk Museum Alkmaar, Alkmaars Archief: Perspectief

Wedstrijd t/m 5 mei, tentoonstelling 28 juli t/m 7 september

Op initiatief van Artiance Fotocafé werd begin april de fotografiewedstrijd Perspectief georganiseerd, met als thema ‘De Grote Kerk ziet en zag alles’. De wedstrijd kon rekenen op maar liefst driehonderd inzendingen. Websitebezoekers kozen een publiekswinnaar en de jury – bestaande uit burgemeester Piet Bruinooge, Christi Klinkert (conservator Stedelijk Museum Alkmaar), Bas Losekoot (fotograaf), Ema Najetovic (SHUFFLE magazine) en Leen Spaans (Historische Vereniging Alkmaar) – selecteerde twintig foto’s voor een expositie in de Grote Kerk. Uiteindelijk werden drie winnaars uitgekozen. Zij werden beloond met waardebonnen van Cameraland.

Kunstuitleen Alkmaar: BEDE-VAART

24 juni t/m 9 september

Als vervolg op de tentoonstelling VAART uit 2015 organiseerde Kunstuitleen Alkmaar de tentoonstelling BEDE-VAART. Opnieuw werden er buitenbeelden getoond op een van de mooiste plekken van Alkmaar, het Bolwerk. Kunstwerken van dertien verschillende kunstenaars waren te zien, deels speciaal gemaakt voor de locatie en deels bij elkaar gezocht op basis van hun raakvlak met de thematiek.

Architectuur Informatiecentrum Alkmaar: De kerk van morgen

4 t/m 31 augustus

Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) organiseerde een evenement over het hergebruik van grote monumentale kerken die hun kerkelijke functie hebben verloren. Tien Nederlandse kerkgebouwen, in betekenis en monumentaliteit vergelijkbaar met de Grote Kerk, werden op manshoge foto’s tentoongesteld. De focus lag op het gebruik van het gebouw. Tijdens de presentatiedag konden de architecten die dit hergebruik vormgaven hun plan toelichten. Het project ging vergezeld van een publicatie met daarin beeldmateriaal en een uitgebreide toelichting.

Lieve Zaken en Stichting Culturele Projecten: De wereld op je bord

6 t/m 30 september

Rick Akkerman en Ema Najetovic portretteerden voor deze foto-expositie negen Alkmaarse gezinnen tijdens een belangrijke maaltijd. Ze aten mee en luisterden naar verhalen over afkomst, herkomst, familietradities en het leven in Alkmaar. De portretten werden drie weken lang in de kerk geëxposeerd met begeleidende teksten van Najetovic. De expositie werd afgesloten met een maaltijd in de kerk waaraan bijna driehonderd Alkmaarders van diverse etnische achtergronden meededen. De deelnemers richtten onder leiding van acteurs gezamenlijk de kerk in, dekten de tafels en serveerden de maaltijd. Zo ontstond een gevoel van saamhorigheid en kwamen verrassende ontmoetingen tot stand.