Boeken en publicaties

Stichting Alkmaarse Historische Publicaties: De Grote Kerk van Alkmaar

16 oktober

Het boek De Grote Kerk van Alkmaar. 500 jaar bouwen en behouden verscheen in oktober bij Uitgeverij Matrijs, in samenwerking met Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. Het boek is het resultaat van recent archeologisch-, bouwhistorisch-, kunsthistorisch- en archiefonderzoek. Bouwhistorici vonden bij hun minutieuze speurtocht door het kerkgebouw nooit eerder ontdekte sporen van de oorspronkelijke bouw en de latere restauraties. Voor het eerst is daarmee de bouwgeschiedenis van de kerk tot op detailniveau ontrafeld. Unieke reconstructietekeningen brengen die geschiedenis stap voor stap in beeld.

Studio Coolen: Laurenskerk, het stripboek

1 december

In december werd dit originele stripboek gepubliceerd, met daarin vijf Alkmaarse verhalen die allemaal te maken hebben met het sieraad van de stad: de Grote Kerk. Van het bekende verhaal van het handje dat boven het graf uitgroeit tot het onbekende verhaal van de grootste uitvinding ter wereld die in Alkmaar werd gedaan: die van het perpetuum mobile, de eeuwige beweging. Bies van Ede schreef de tekst en Eric Coolen gebruikte bij ieder verhaal een bijpassende tekenstijl. De luxe-editie van het boek bevat een cd met bijpassende liedjes.

Alkmaarders op de kaart

5 juli

AlkmaardersopdeKaart maakt ieder jaar een wandelkaart waarbij men langs plekken komt die te maken hebben met een historisch persoon. Voor het jubileumjaar werd geen persoon gekozen, maar werd de Grote Kerk als uitgangspunt genomen. Zo ontstond de wandelkaart Bakens in het landschap, 14 kerken in de gemeente Alkmaar. Fotograaf Erna Faust, kunstenaar Pauline Bakker en dichter Anneke Goddijn werkten mee aan de kaart.