Concerten

Victoriefonds Lindegrachtconcert

10 juli

Stichting Gulden Vlies Lindegrachtconcerten organiseerde een bijzonder concert, waarbij het eerste deel in de kerk plaatsvond en het tweede deel op de gracht. Bij de inloop in de kerk bespeelde Christiaan Winter het carillon om vervolgens samen met vier op het dak staande trombonisten een cantate van Bach ten gehore te brengen. Vervolgens werden in de kerk beide orgels bespeeld, door organisten Pieter van Dijk en Frank van Wijk. Het tweede concertdeel, op de Lindegracht, werd gespeeld door La Sfera Armoniosa, trombonisten en Wishful Singing. Door een ingenieus staaltje techniek waren zowel de organisten als de beiaardier tijdens het concert live op een groot scherm te volgen.

Alkmaarse Oratorium Vereniging

14 oktober

De Alkmaarse Oratorium Vereniging (AOV) bracht een bijzonder concert ten gehore, waarbij het koor een muzikale reis maakte door vijfhonderd jaar geschiedenis. Samen met stadsorganist Pieter van Dijk, het Promenade Orkest en professionele solisten werden stukken van onder andere Sweelinck, Haydn, Mendelssohn en moderner werk van Piet Kee en Herman Strategier gezongen. Op een groot scherm waren tijdens het concert teksten en live close-ups van de solisten en organist Pieter van Dijk te zien.

La Sfera Armoniosa

27 oktober

In het jaar 1518, waarin de Grote Kerk werd afgebouwd, werd ook de Codex de Medici voltooid: een boek van de invloedrijke Medici-familie waarin muziek van destijds wereldberoemde Nederlandse componisten was verzameld. La Sfera Armoniosa voerde delen van deze Codex uit in de Grote Kerk en noemde het concert Dialogue. Een brug naar het heden werd geslagen door de omlijstende compositie van Merlijn Twaalfhoven. Het ensemble speelde drie voorstellingen met programma’s waarin afwisselend de geboorte, de dood en de viering van het leven centraal stond.

Alkmaars Symfonieorkest

28 oktober

Op het programma van het Alkmaars Symfonieorkest stond het Hoornconcert No. 1 van Richard Strauss, met Teunis van der Zwart als hoornsolist. Ook werd de Ouverture Egmont van Beethoven uitgevoerd, vanwege de historie waarop het stuk gebaseerd is, die verweven is met de stad Alkmaar. Ook de Gamma Suite van moderne componist Hans Keuning werd ten gehore gebracht. Hij was de eerste dirigent van het orkest en heeft veel betekend voor de muziek en het muziekonderwijs in Nederland.