Theater en musical

Stichting de Vier: De Mythe van de Grote Kerk

Januari t/m april

Dit theaterproject in de vorm van ‘doorgeeftheater’ werd uitgevoerd door meer dan zeshonderd bovenbouwleerlingen van basisscholen in Alkmaar en omgeving. Theatergroep De Vier speelde een voorstelling in de kerk, waarna leerlingen bronnenonderzoek deden in het Stadsarchief en het Stedelijk Museum of een stadswandeling maakten. Na het volgen van dans-, theater- en muziekworkshops werd het project afgesloten met een presentatie door de leerlingen voor een volgende groep die het hele traject opnieuw doorliep.

Theatergroep Horizon: Tess de Musical

23 t/m 26 mei

Theatergroep Horizon maakte de voorstelling Tess, of de negen levens van Maria Tesselschade: een musical over de moed en de eigenzinnige levenswandel van dichteres Maria Tesselschade, die in de Gouden Eeuw in Alkmaar woonde. De prachtige muziek van Hans Kunneman en de originele teksten van Marc Smit werden met veel enthousiasme en bravoure gebracht tijdens de zes voorstellingen die in de kerk werden gespeeld.

Karavaan: Momentum

1 t/m 10 juni

Karavaan bracht met Momentum een gevarieerd, theatraal programma over vergankelijkheid en ouder worden. Danstheater AYA speelde de multidisciplinaire voorstelling Lust for Life, over de kracht en levenslust van ouder wordende vrouwen. Muziektheatergroep BOT speelde de voorstelling LEK, een poëtische en muzikale ode aan slijtage en ouderdom. Momentum werd afgesloten met Het Laatste Avondmaal: een feestelijk bacchanaal met eten, drinken, theater en muziek. Ook de fototentoonstelling Old Love van Annabel Oosteweeghel was te zien, een expositie over ouderen en erotiek.

Unieke Zaken: Zwart op Wit

1 t/m 5 oktober

De jeugdvoorstelling Zwart op Wit besprak een aloude filosofische vraag: waar komen wij vandaan? De prikkelende en ontwapenende voorstelling onderzocht twee visies op het ontstaan van de wereld en stelde de vraag: is alles gemaakt of is alles er toevallig? De twaalf schoolvoorstellingen werden door de onderbouw van 27 basisscholen in Alkmaar bezocht. In totaal zagen ruim tweeduizend leerlingen Zwart op Wit.

TAQA Theater De Vest: Het Mysterie van Alkmaar

9 t/m 25 november

Deze spannende muziektheatervoorstelling voor het hele gezin was een eigen productie van Theater de Vest, en werd speciaal geschreven met de Grote Kerk en de geschiedenis van Alkmaar als inspiratie. De hoofdrollen werden vertolkt door acteurs Maartje van de Wetering, Pepijn Schoneveld, Cees Geel en zangeres Laetitia Gerards. Een orkest van 27 professionele musici speelde de muziek van onder andere Purcell, Haydn, Mozart en Bartók. Het verhaal speelde zich af rondom het publiek, in iedere nis en tot in alle uithoeken van de kerk. Er werden zes familievoorstellingen en achttien schoolvoorstellingen gespeeld.

Superstar Theaterproducties: Scrooge, de kerstmusical

13 t/m 26 december

Na het succes van Jesus Christ Superstar in 2015 maakte Superstar Theaterproducties dit jaar Scrooge, de kerstmusical: een gloednieuwe muzikale theaterversie van Charles Dickens’ wereldberoemde kerstverhaal A Christmas Carol. Met prachtige muziek, veel humor en per avond bijna tweehonderd spelers op de bühne werd deze heerlijke en vlotte familiemusical een belevenis voor iedereen, waarbij de Grote Kerk ondergedompeld werd in kerstsferen.